Népművészet

Tájház

Gábor Lajos 1952-ben hagyta a városra, a mai múzeum épületét. A ház mintegy 200 éves úgynevezett „partos ház”, melynek első három helyisége eredeti formájában mutatja be a régi paraszti életet, míg a valamikori kamra helyén egy kis kiállítás keretében kísérhetjük nyomon a kalocsai népművészet fejlődését.

Dombra építették a lakóépületet, így a Duna közelségéből adódó esetleges árvíz esetén védve volt. Vályogból épült a ház, amely télen a meleget tartotta, nyáron pedig hűvöst adott. A tetőt náddal feddték, a kéményen a kereszt pedig az egyház hatalmát hirdette. 1995-től a Kalocsa Korona Tours utazási iroda használja idegenforgalmi célokra.

Népművészet

Világhíres a kalocsai hímzés, a csipkéhez hasonló riselin, a tojás-, bútor- és falpingálás. Hazánkban egyedülálló módon itt pingálják az asszonyok a lakószobák falát, a házak tornácát.

A kalocsai hímzés és pingálás is egyaránt szabadrajzos, sablonok nélkül készülnek a méltán híres motívumok. Számos író, előrajzoló asszony vált híressé, világszerte ismertté: Király Ilus, Pirisi Julis, Peák Pöre, Balaton Mári. Ezeknek a népi kismestereknek az örökségét is próbáljuk vendégeink számára bemutatni, megismertetni.

 

Árajánlat

Beutaztatás

Programszervezés

Esküvők, lakodalmak

Céges rendezvények

Családi rendezvények

+36 78 461-819

Árajánlat kérés

(c) 1995-2019 Kalocsa Korona Tours - All rights reserved.

Készítette: Webshop-Center