Paprikaszüret

Ősszel, paprikaérés idején szinte lángba borul a határ, bíborvörösbe öltöznek a kalocsai és környékbeli házak, a melengető őszi nap alatt szárad Kalocsa nevezetes fűszernövénye, a paprika, vagy ahogy errefelé büszkén nevezik: a "piros arany", amely nemcsak látványnak szép, de az itt élő ember boldogulásának, sorsának egyik meghatározója.

Hosszú utat járt meg a paprika, míg Dél-Amerikából átkelt az Óceánon és török közvetítéssel otthonra lelt a Duna mentén, s vált a "legmagyarabb" fűszerré, a magyar konyha nélkülözhetetlen kellékévé a „piros arany”. Programunk e nélkülözhetetlenné vált növényünk történetének bemutatására született.

Kalocsán, a Tájház hangulatos falai között fogadjuk a programra érkezőket, ahol a gazdasszony tízóraival kínálja a leendő „napszámosokat”. A látogatók következő állomása, a Paprika Ház ad otthont a termesztés évszázados relikviáinak, a paraszti élet eszközeinek, ugyanakkor képet kaphatunk a kézi feldolgozás egyes fázisairól is. A város hagyományos termesztési kultúrájának emlékeit mutatja be, hiszen Kalocsa környéke az egyik legnagyobb területű termelőhelye az egyik legismertebb hungarikumnak, a paprikának.

Következő állomásunk a paprikaföld, ahol a gazda útmutatásai alapján megkezdődhet az igazi paprikaszüret, amelynek során borral kínálják a szorgalmas szüretelőknek. A kimerítő munka után vendégeinket finom paprikás ételekkel, könnyű alföldi homoki borokkal várjuk ebédre egy magyaros csárdába, ahol lágy tárogatós muzsikaszó mellett fogyaszthatják el a finom falatokat.

Lehetőséget kínálunk arra, hogy az étkezést követően személyes kapcsolatba kerülhessenek az élő népművészettel, melynek során megtekinthetik, és ki is próbálhatják, miként készül a kalocsai hímzés, az úgynevezett „riselin” és pingálás.

Ezt követően a gazdasszony segítségével megismerkedhetnek a paprikafűzés titkaival, és emlékül ajándékba adjuk az általuk készített paprikafűzért.

 Kérjen ajánlatot weboldalunkon itt: http://www.koronatours.hu/arajanlat , vagy a programszervező kollégáinknál: sales@kalocsakoronatours.hu e-mail címen.

Árajánlat

Beutaztatás

Programszervezés

Esküvők, lakodalmak

Céges rendezvények

Családi rendezvények

+36 78 461-819

Árajánlat kérés

(c) 1995-2019 Kalocsa Korona Tours - All rights reserved.

Készítette: Webshop-Center