Hajós

Hajós az Alföldön, Kalocsától 20 km-re helyezkedik el. A ma is jellemzően német nemzetiségű és hagyományú kisvárost 1722-ben alapították Csáky Imre kalocsai érsek által Németországból idetelepített sváb családok.

A sváb nemzetiségi kultúra ápolása, a pincék hűvösében érő tüzes borok, az Európában építészeti unikumnak számító másfél ezer pincéből álló település kellemes órákat tartogat a különleges élményekre vágyó turisták számára. Csodálatos látványkényt tárul az ember szeme elé a Kalocsai-Sárközből hirtelen kiemelkedő magas löszpart peremén sorjázó fehérre meszelt falú kis présházak kacskaringózó vonala. A löszfalba vájt, a termő szőlőtőkék alatt húzódó 20-50 méter hosszú pincealagutakban sorakoznak a zamatos vörös- és fehérbort rejtő hordók.
Az Európában egyedülálló pincefalu 24 utcából és 1200 pincéből áll.

A pincefaluban ahol csak a bor „lakik”, ugyanakkor a szorgos hajósi gazdák családi ünnepeik, vigasságaik színtere, s évtizedek óta úticélja a jó borok, a közvetlen emberi kapcsolatok kedvelőinek. A történelmi hajósi borvidék híres borai a cabernet sauvignon, a kadarka, a zweigelt és a chardonnay. Hangulatos utcáiban sétálva lehetőség van pincelátogatásra és a pincében érlelődő borok kóstolására.

A pinceszeri séta, a sváb gombos harmonika, a jó hajósi borok, és az itt élők vendégszeretete sajátos miliőt kölcsönöz a falunak. Az itt eltöltött időt színesítheti, a sváb kultúra megismerését segíti a hajósi Német Nemzetiségi Tájház megtekintése. Bepillantást nyerhetnek a hajósi svábság múltjába, mindennapi életébe. A vendégek megismerhetik életvitelüket, használati tárgyaikat és szokásaikat és a svábokra jellemző pedantériát, tisztaságszeretetet és a családi fészek melegét.
A város ünnepe is a borhoz kapcsolódik, ez a minden év május utolsó hétvégéjén megrendezésre kerülő Orbán Napi Borünnep, aminek kulturális programjai sokezres érdeklődőt vonzanak.

Árajánlat

Beutaztatás

Programszervezés

Esküvők, lakodalmak

Céges rendezvények

Családi rendezvények

+36 30 945-9771

Árajánlat kérés

(c) 1995-2021 Kalocsa Korona Tours - All rights reserved.

Készítette: Webshop-Center